
Opnieuw protesten tegen anti-islamfilm- en cartoons
De hevigste ongeregeldheden zijn in Pakistan. Daar vielen tenminste 3 doden, meldt BBC, en ook gewonden. Boze betogers raakten in verscheidene steden slaags met de politie. In Peshawar zijn bioscopen in brand gestoken.
Toen het in Karachi tot een schotenwisseling kwam tussen demonstranten en de politie, kostte die een agent het leven. Pakistan had vrijdag uitgeroepen tot een 'dag van liefde voor de profeet Mohammed'. Er was opgeroepen tot een vreedzaam protest.
De Amerikaanse ambassade in Pakistan heeft voorafgaande aan de protesten televisiespotjes laten uitzenden. Daarin zeggen de Amerikaanse president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat de Amerikaanse regering niets van doen heeft met de film. De gewraakte film is in de VS geproduceerd, volgens Amerikaanse media door een groep radicale christenen.
Ook op andere plekken in de islamitische wereld zijn vrijdag protesten. Na het vrijdaggebed gingen in Bangladesh naar schatting 10.000 mensen de straat op in de hoofdstad Dhaka. Ze verbrandden Amerikaanse en Franse vlaggen.
In Indonesië waren, net als in buurland Maleisië, ook protesten tegen de VS en Frankrijk. Er waren schermutselingen met de politie en enkele vestigingen van Amerikaanse fastfoodketens moesten het ontgelden.
VN
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, heeft vrijdag de Mohammed-spotprenten in het Franse satirische magazine Charlie Hebdo ''onverantwoord'' genoemd. Ook de anti-islamfilm kreeg kritiek.
''Zowel de film als de cartoons zijn kwaadaardig en opzettelijk provocerend'', aldus een woordvoerder. ''In het geval van Charlie Hebdo lijkt het dubbel onverantwoordelijk dat ze deze cartoons hebben gepubliceerd, aangezien ze heel goed wisten wat er vorige week gebeurde door de film''.