DORTMUND - In Duitsland zijn de eerste betogingen tegen de Amerikaanse anti-islamfilm Innocence of Muslims vrijdag vredig verlopen.

In Freiburg en Münster trokken moslims met spandoeken vreedzaam door de straten.

Volgens de politie trokken vrijdag 900 betogers door Freiburg, in het zuiden van het land. Demonstranten droegen spandoeken met teksten als ''Wij verlangen respect voor de profeet''. De organisatie sprak van een opkomst van ruim 1000 man.

Er liepen veel vrouwen en kinderen mee. In Münster waren 100 man op de been. Ook hier waren geen incidenten.

Cuxhaven 

In Cuxhaven en Hannover waren kleinere betogingen. In de eerste plaats kwamen amper 100 mensen in verzet tegen beledigingen aan het adres van de islam. In Hannover was maar één betoger op de been, die werd gadegeslagen door drie politievoertuigen en 14 journalisten.

Komend weekeinde staan er meer demonstraties op stapel: zaterdag willen moslims de straat op in Karlsruhe en Dortmund. Op 6 oktober staat een demonstratie op stapel in hoofdstad Berlijn. De politie is daarnaast alert op spontane acties. De regering heeft geen bezwaar tegen de betogingen, mits ze vreedzaam verlopen.

Göttingen

In Göttingen is een 26-jarige man opgepakt die twee moskeeën en de ruimte van een islamitische vereniging had besmeurd. De verdachte had de gebouwen onder meer beklad met een varkenskop met een tulband. De man heeft een bekentenis afgelegd.