BRUSSEL - De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, heeft woensdag hard uitgehaald naar de geruchtmakende film Innocence of Muslims waarin de profeet Mohammed wordt bespot.

Schulz wees het geweld dat was ontstaan rondom de bekendmaking van de film sterk af en sprak zich tegen de makers en de distributie uit.

''Ik veroordeel niet alleen de inhoud, maar ook de verspreiders van de film'', zei de Duitse Martin Schulz woensdag in Brussel. ''Deze film beledigt de gevoelens van veel mensen in de wereld''.

Schulz deed zijn uitspraken na een ontmoeting die hij had met Arabische parlementariërs in Brussel. In zijn reactie veroordeelde hij ook de gewelddadige protesten die de film heeft uitgelokt.

Spotprenten

Gelijktijdig had het Witte Huis in de VS kritiek op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, dat spotprenten van Mohammed had afgedrukt. ''We zetten vraagtekens bij de beslissing om zoiets te publiceren'', zei een woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama. ''Maar het is op geen enkele manier een rechtvaardiging om geweld te gebruiken''.

Een Syrische organisatie heeft woensdag in Parijs aangifte gedaan tegen het Franse tijdschrift. De organisatie klaagt over haatzaaien.

Volgens Geert Wilders verklaarde Schulz met zijn opmerinkingen ''de vrijheid van meningsuiting dood." Op Twitter zegt de PVV-leider verder dat de voorzitter van het Europees Parlement moet ''aftreden en opstappen."

Aanklacht

Een actrice die meespeelt in Innocence of Muslims heeft woensdag een aanklacht ingediend tegen de maker, de Egyptenaar Nakoula Bassily Nakoula. Cindy Lee Garcia voelt zich ''erin geluisd" en zegt dat ze niet wist dat de film zo'n ''smerig en verwerpelijk'' karakter zou hebben, zo meldt TMZ.

Volgens Garcia deed Nakoula alsof het ging om een 'historische Arabische avonturenfilm'. Ook zijn door iemand anders nieuwe teksten ingesproken, waardoor het lijkt alsof Garcia teksten uitspreekt die de profeet Mohammed beledigen.

Garcia zegt dat ze sinds het uitkomen van de film veelvuldig met de dood is bedreigd en dat ze daarom is ondergedoken. De actrice heeft ook processen aangespannen tegen Google en YouTube. Ze had geëist dat beide internetbedrijven het filmpje van hun servers zouden halen, maar zij weigeren dat.