Romney schopt eigen achterban tegen schenen

WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft met zijn laatdunkende uitlatingen over Amerikanen die geen inkomstenbelasting betalen een belangrijk deel van zijn eigen achterban beledigd.

Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse opiniepeiler Gallup heeft gepubliceerd.

Mensen die geen inkomstenbelasting betalen in de VS zijn vooral ouderen in lage inkomensgroepen.

Peilingen van Gallup wijzen uit dat van de geregistreerde kiezers met een jaarinkomen van 24.000 dollar of minder 34 procent voor Romney is.

Onder ouderen met een dergelijk inkomen steunt zelfs 43 procent de Republikein, aldus de opiniepeiler. In de inkomensgroep van 24.000 tot 36.000 dollar per jaar steunt 41 procent hem tegen 53 procent voor Obama.

Klaplopers

Ten overstaan van een select gezelschap mensen, die naar verluidt elk 50.000 dollar moesten neertellen om Romney te zien, te spreken en een vorkje met hem te prikken, haalde de presidentskandidaat in mei uit naar de achterban van Obama.

De 47 procent van de Amerikanen die geen inkomstenbelasting betalen ''zullen stemmen op de president wat er ook gebeurt''.

De Republikein zette de groep weg als klaplopers. ''Er zijn 47 procent die achter hem staan, die afhankelijk zijn van de overheid, die denken dat ze slachtoffer zijn, die geloven dat de overheid voor ze moet zorgen, die geloven dat ze recht hebben op gezondheidszorg, op voedsel, op huisvesting, op alles'', hekelde Romney.

Peilingen

President Obama lijkt in enkele belangrijke 'swing states' een voorsprong te hebben op zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney.

Dat bleek woensdag uit een peiling van onder meer The New York Times en CBS News.

Obama leidt in Wisconsin met 51 procent tegen 45 procent voor Romney. Wisconsin is overigens de thuisstaat van Paul Ryan, de Republikeinse vicepresidentskandidaat.

Virginia

Ook in Virginia zouden de meeste kiezers voor Obama stemmen.

Daar is de verhouding 50-46 in het nadeel van Romney. Virginia is van oudsher geen swing state, maar Republikeins. Obama wist die staat in 2008 toch voor zich te winnen.

In de staat Colorado, een plek waar het bij presidentsverkiezingen vaak alle kanten op kan, lijkt het erom te gaan spannen. Romney en Obama gaan er bijna gelijk op, al lijkt Obama ook daar een kleine voorsprong te hebben.

Lees alles over de presidentsverkiezingen in de VS in ons dossier

Tip de redactie