JERUZALEM - Een Syrische generaal heeft naar eigen zeggen het regime de rug toegekeerd na een vergadering over de inzet van chemische wapens.

Generaal Adnan Sillu zei tegen de Britse krant The Times dat hij eerder dit jaar een bijeenkomst van topfiguren bijwoonde waar serieus over de inzet van chemische wapens werd gesproken.

Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen, aldus Sillu die 3 maanden geleden naar Turkije uitweek.

Op de vergadering werd gesproken over wanneer chemische wapens als een laatste middel konden worden ingezet, zoals Aleppo wanneer de stad zou vallen.

De generaal is er daarom van overtuigd dat Assads regime, in het nauw gedreven, die wapens gebruikt, ook tegen burgers.

Iraanse adviseurs

Sillu zei dat bij vergaderingen over chemische wapens altijd Iraanse adviseurs opdoken. Hij zei voorts dat het regime in Syrië heeft overwogen chemische wapens af te staan aan de sjiitische Hezbollah-beweging in Libanon.

Het sjiitische Iran steunt Hezbollah en ook het regime van Assad dat steunt op een clan van alawieten, volgelingen van een geloof verwant aan dat van de sjiieten.

Volgens Sillu was er een plan om raketten met chemische lading aan Hezbollah te geven. Die konden ze tegen Israël gebruiken. In Israël wordt de strijd in Syrië met grote zorg gevolgd, mede vanwege het chemische wapenarsenaal.

Net als in andere Arabische landen waar politieke aardverschuivingen zijn, delven autocraten het onderspit die jaren lang islamisten wreed onderdrukten.

Moslim Broederschap

De soennitische Moslim Broederschap is dit jaar aan de macht gekomen in Egypte. De Palestijnse versie van de broederschap, Hamas, domineert de Gazastrook en de Syrische Moslim Broederschap hoopt de macht te erven van Assads clan. Van de Syriërs is 77 procent soenniet en 10 procent alawiet.

In Israël wordt woensdag een grote militaire oefening gehouden in de sinds 1967 bezette Syrische Golanhoogten. Er wordt bij de manoeuvres met scherp geschoten en troepen worden van elders naar de Golan gevlogen.