BOGOTA - Een van de belangrijkste drugscriminelen van Colombia is opgepakt. Daniel Barrera, alias El Loco (de gek), werd dinsdag gearresteerd na een undercoveractie in buurland Venezuela.

Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos bekendgemaakt op de staatstelevisie. De president noemde Barrera ''de laatste grote bendeleider''.

Het netwerk van Barrera stuurde volgens Colombia 10 ton cocaïne per maand naar Mexico. Van daaruit werden de drugs naar de Verenigde Staten gesmokkeld. De VS hadden 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) uitgeloofd voor de arrestatie van Barrera, Colombia 2,7 miljoen dollar.

Volgens Santos kon Barrera worden gearresteerd dankzij de hulp van Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten. Colombia had de druk op Barrera in de afgelopen weken opgevoerd. Zeker 36 leden van zijn bende werden opgepakt. Bovendien namen de autoriteiten 5 ton cocaïne en 21 vliegtuigen in beslag.

Smokkel

Colombia was in de jaren '80 en '90 in de greep van machtige kartels. Topcriminelen als Pablo Escobar verdienden een vermogen met de smokkel van drugs. Dankzij hun belangrijke connecties wisten ze vaak uit handen van justitie te blijven.