LONDEN - Burgers zijn de belangrijkste slachtoffers van een meedogenloze campagne van het Syrische leger.

De laatste weken is er een patroon zichtbaar waarin de strijdkrachten, die door de oppositie in de verdrukking zijn geraakt, zonder onderscheid te maken bombardementen en granaataanvallen uitvoeren op verloren grondgebied.

Dat concludeert Amnesty International op basis van veldonderzoek in de eerste helft van september. De beweging voor de mensenrechten onderzocht acties van het Syrische leger in 26 steden en dorpen in de regio's Idlib, Jabal al-Zawiya en Hama, waardoor 166 mensen omkwamen, onder wie 48 kinderen.

De regeringsmilitairen bombarderen en beschieten nu routinematig steden en dorpen zonder dat ze specifieke doelen voor ogen hebben. Ze weten dat de slachtoffers van zulk geweld bijna altijd burgers zijn, zegt Donatella Rovera van Amnesty, die onlangs uit het noorden van Syrië terugkeerde.

Volgens Rovera concentreert de aandacht van de wereld zich te veel op steden als Aleppo en Damascus en blijven de gruwelijkheden waaraan de bewoners van de drie regio's blootstaan, onderbelicht.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier