PARIJS - Midden in de crisis rond de anti-islamfilm Onschuld van moslims gooit Charlie Hebdo olie op het vuur. 

Het Franse satirische weekblad publiceert woensdag karikaturen van de profeet Mohammed. ''De beelden zullen degenen choqueren die gechoqueerd willen worden'', aldus de hoofdredacteur.

Premier Jean-Marc Ayrault heeft de inwoners van Frankrijk dinsdag opgeroepen op een ''verantwoordelijke'' manier te reageren op de publicatie.

De politie heeft de veiligheidsmaatregelen rond de redactie van Charlie Hebdo opgevoerd. Daar werd vorig jaar brand gesticht, nadat het blad een afbeelding van Mohammed op de voorpagina had gezet.

Charb hamert op de persvrijheid en wil niet inbinden, omdat de ''extremisten'' anders hebben gewonnen.

Moslimraad 

De Franse moslimraad zegt ''verbijsterd'' te zijn door het besluit van het weekblad om de ''beledigende'' cartoons te plaatsen. De raad roept de Franse moslims op zich niet te laten provoceren.

Op de dag dat Charlie Hebdo met zijn aankondiging kwam, opende president François Hollande de afdeling Kunsten van de Islam in het Louvremuseum in Parijs.

Hij prees het verfijnde karakter, de pracht en de vitaliteit van de islamitische cultuur. In de afdeling zijn 3000 kunstvoorwerpen uit de 7e tot en met de 19e eeuw te zien.