BEIROET - Hezbollah-leider Hassan Nasrallah was maandag aanwezig bij een protest in de Libanese hoofdstad Beiroet tegen de anti-islamfilm. Het komt zelden voor dat Nasrallah in het openbaar verschijnt, omdat hij vreest geliquideerd te worden.

Nasrallah riep op tot aanhoudende protesten. "Dit is de start van een serieuze beweging die in de hele islamitische wereld de profeet van Allah moet blijven verdedigen", zei hij tegen zijn aanhangers.

"Zo lang er bloed door onze aderen stroomt, blijven we niet stil over beledigingen van onze profeet."

De laatste keer dat Nasrallah in het openbaar verscheen was in december 2011. Hij sprak toen slechts kort naar aanleiding van de sjiitische feestdag Ashoura. Zondag riep de Hezbollah-leider op tot protesten.

Geen geweld

De groep lijkt echter geweld te willen vermijden. Zo organiseerde Hezbollah het protest van maandag in het eigen bolwerk Dahieh in Zuid-Beiroet, ver weg van de Amerikaanse ambassade en andere diplomatieke vertegenwoordigingen.Het was de eerste keer sinds 2008 dat Nasrallah in het openbaar optrad. Hij houdt zich sinds de oorlog met Israël in 2006 schuil.

Om veiligheidsredenen spreekt hij zijn aanhangers alleen geregeld via de tv toe. Aanhangers van de sjiitische Hezbollahbeweging worden ook verantwoordelijk gehouden voor de moordaanslag op ex-premier Rafik Hariri van Libanon in 2005. Een speciaal tribunaal in Leidschendam onderzoekt de zaak.

Tony Blair

De Britse oud-premier Tony Blair ziet de betogingen tegen de anti-islamfilm als de uiting van een strijd tussen de vernieuwingsgezinden in de Arabische wereld en de ''zeer machtige krachten van de reactie''. Hij denkt dat er nog wel een generatie overheen zal gaan voor sommigen zich aan de moderne tijd hebben aangepast.

Blair, premier van 1997 tot en met 2007, is nu speciaal gezant voor het Midden-Oosten. Hij noemde voor de Britse omroep BBC de film ''lachwekkend'' en de reactie van de betogers ''zeer verkeerd''.

Blair vindt dat de politieke en religieuze leiders van de landen waar gewelddadige betogers de straat zijn opgegaan, erop moeten wijzen dat er een ''geschikte moderne manier is om geloof en democratie in een open samenleving te verzoenen''.

Iran

De Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei heeft maandag het Westen opgeroepen respect voor moslims te tonen door een anti-islamitische film op YouTube te blokkeren. Volgens Khamenei moeten de westerse leiders bewijzen dat ze geen 'medeplichtige' zijn aan een 'enorme misdaad'.

Ook premier Raja Pervez Ashraf van Pakistan heeft maandag gelast dat de site YouTube wordt geblokkeerd. Eerder hebben onder meer Indonesië, Libië, Egypte en India YouTube geblokkeerd.

De Amerikaanse regering zegt de vrijheid van meningsuiting niet te kunnen inperken en internetbedrijf Google, eigenaar van videowebsite YouTube, weigert de video te blokkeren. Dit betekent dat individuele landen een blokkade op de video zouden moeten instellen.

Rusland

Het Russische openbaar ministerie wil de anti-islamtische film wel verbieden. Het openbaar ministerie gaat de rechter vragen de film te verbieden, vanwege het extremistische karakter en het feit dat gelovigen worden beledigd. Internetproviders is al gevraagd om pagina's waar de video te vinden is, te blokkeren.

Het plan van het Russische openbaar ministerie is vermoedelijk ingegeven door de angst van het Kremlin dat de film zorgt voor onrust bij Russische moslims, die in veel Russische provincies een meerderheid vormen.

Inperken

Khamenei merkte op dat sommige landen de vrijheid van meningsuiting wel inperken als het om andere zaken gaat. Zo worden bijvoorbeeld websites met nazi-inhoud geblokkeerd en zijn er wetten die homoseksuelen beschermen.

"Hoe kan het dat er in deze gevallen geen ruimte is voor de vrijheid van meningsuiting, maar is het beledigen van de islam en zijn heilige zaken wel toegestaan?"

In Iran hebben diverse demonstraties tegen de film plaatsgehad. Geen van de betogingen is op geweld uitgedraaid. Iran gaat een protestbrief sturen naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Ambassade

Bij de Amerikaanse ambassade in Beiroet waren medewerkers bezig omgeheime documenten te verbranden. Het is een voorzorgsmaatregel nadat vorige week elders Amerikaanse ambassades waren aangevallen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is er van een directe dreiging in Libanon geen sprake.