BERLIJN - De Duitse regering onderzoekt of zij de openbare vertoning kan verbieden van de anti-islamfilm die de afgelopen dagen tot gewelddadige protesten van moslims heeft geleid.

Bondskanselier Angela Merkel ziet daartoe goede mogelijkheden, zei ze maandag. De vertoning van Innocence of Muslims zou de openbare orde in gevaar brengen. De Duitse regering overweegt niet de film volledig te verbieden.

De ministers van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich en buitenlandse zaken Guido Westerwelle hadden zich zondag al uitgesproken voor een vertoningsverbod van de film.

Belediging van andere religies is niet alleen strafrechtelijk verboden, maar ook een zaak die de openbare orde aangaat, vond Westerwelle.

Woede

Merkel riep moslims maandag op hun woede over de film op vreedzame wijze te uiten en af te zien van geweld. Afgelopen vrijdag werd de Duitse ambassade in de Sudanese hoofdstad Khartoem gedeeltelijk in brand gestoken.

De extreemrechtse splinterpartij Pro Deutschland, dat vorige maand tot woede van veel moslims Mohammed-cartoons meedroeg tijdens een demonstratie in Berlijn, wil de film de komende maanden in Berlijn vertonen.

Terry Jones

De Amerikaanse predikant Terry Jones, die Pro Deutschland had uitgenodigd om bij die gelegenheid te spreken, is niet meer welkom in Duitsland. Minister Friedrich heeft voor hem een inreisverbod ingesteld.

Jones wekte in 2010 ophef met plannen voor een openbare koranverbranding. Ook voor de maker van Innocence of Muslims, Nakoula Basseley Nakoula, blijft de Duitse grens gesloten.