BEIROET - De radicale Hezbollahbeweging roept haar aanhangers in Libanon op een week lang te demonstreren tegen de anti-islamitische film Innocence of Muslims.

''De hele wereld moet de woede zien op jullie gezichten, in jullie vuisten en in jullie leuzen. De hele wereld moet weten dat de profeet Mohammed volgers heeft die niet zwijgen bij vernedering'', zei leider Hassan Nasrallah zondag in een tv-toespraak.

Nasrallah riep op tot protesten in sjiitische steden in Libanon. De demonstratiegolf zou maandag moeten beginnen in de hoofdstad Beiroet. Hij riep demonstranten echter op om ambassades met rust te laten.

Woensdag wil Hezbollah mensen op straat zien in de zuidelijke havenstad Tyrus, vrijdag in het oostelijke Baalbek, zaterdag in Bint Jbeil aan de grens met Israël en zondag in het noordelijke Hermel.

Kabul

Meer dan 1000 betogers zijn maandag de straat opgegaan in de Afghaanse hoofdstad Kabul om te protesteren tegen de anti-islamfilm Innocence of muslims. Vanuit de menigte werd het vuur geopend op de politie.

Ook zijn auto's, waaronder politiewagens, in brand gestoken in de buurt van Amerikaanse en NAVO-legerbases.

Oplichter

Al bijna een week lang zijn islamitische landen in de greep van een goedkoop gemaakte film uit de Verenigde Staten, met de titel Innocence of Muslims (Onschuld van Moslims). Daarin wordt de profeet Mohammed afgeschilderd als een seksueel losgeslagen gangster en oplichter.

De eerste rellen braken dinsdag uit in Egypte en Libië. Daarbij kwamen de Amerikaanse ambassadeur en drie medewerkers om het leven.

Daarna verspreidde de woede zich als een olievlek over de islamitische wereld. In landen als Marokko, Tunesië, Sudan, Jemen, Pakistan, India, Maleisië en Indonesië gingen conservatieve moslims de straat op.

Duivelsverzen

Nasrallah noemt de film ''de ergste aanval op de islam ooit, erger dan de Duivelsverzen van Salman Rushdie, de koranverbrandingen in Afghanistan en de spotprenten in Europese media''.

Hij houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk. ''Deze film is gemaakt in en verspreid vanuit de VS. Moslims moeten tegen Amerika zeggen: dit is in jullie land gebeurd.''

De Hezbollah-leider wil dat internationale organisaties landen verplichten om het beledigen van religies te verbieden. In dat geval weten mensen die dergelijke films maken ''dat ze waar dan ook worden bestraft en zullen ze zich niet beschermd voelen''.