DAMASCUS - Syrië heeft zondag Turkije beschuldigd van het doorlaten van duizenden moslimextremisten die naar Syrië trekken 'om onschuldige Syriërs te vermoorden'.

Dat schrijft het Syrische ministerie van buitenlandse zaken in een brief aan de Veiligheidsraad en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Syrië wijt de opstand tegen de regering die in maart vorig jaar begon aan een buitenlandse samenzwering. Het beschuldigt Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Staten, andere westerse landen en Turkije ervan de opstandelingen, die als 'terroristen' worden aangeduid, te trainen en financieren.

Turkije dient als hoofdkwartier voor het Syrische Vrije Leger en treedt als gastheer op bij talloze vergaderingen van de in de Syrische Nationale Raad verenigde oppositie.

Turkije en Syrië waren ooit hechte bondgenoten, maar de betrekkingen zijn sinds de crisis vorig jaar begon verzuurd en Ankara is nu een van de felste critici van de Syrische president Bashar Assad.

Vierdaags bezoek

Internationaal gezant Lakhdar Brahimi is zondag na een vierdaags bezoek uit Syrië vertrokken. Hij sprak met Assad en andere vertegenwoordigers van de regering, liet zijn bureau in een verklaring weten.

Brahimi gaf zaterdag ronduit toe dat hij ook niet weet hoe het bloedvergieten, dat volgens hem een gevaar vormt voor de wereldvrede, gestopt kan worden.

Bom

Opstandelingen hebben volgens het Syrische staatspersbureau SANA met een zeshonderd kilo zware bom een stuk snelweg bij het zuidelijke stadje Khirbet Ghazaleh opgeblazen.

Acht mensen kwamen om en 25 raakten gewond. De snelweg vormt de belangrijkste verbinding tussen Damascus en de zuidelijke stad Daraa en de Jordaanse hoofdstad Amman.

Eerder zondag heroverden en zuiverden regeringstroepen de wijk Midan in de noordelijke stad Aleppo, berichtte SANA. De drie miljoen inwoners tellende stad is voor beide partijen van strategisch en psychologisch belang. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde in het hele land zondag meer dan vijftig doden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten