TEHERAN - Gespecialiseerde leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn in Syrië en Libanon waar ze niet-militaire hulp geven.

Ze kunnen militair in actie komen, wanneer Syrië wordt aangevallen. Dit zei de commandant van de garde, generaal Mohammad Ali Jafari.

Het is voor het eerst dat Iran duidelijk erkent dat het militairen in Syrië heeft.

Westerse mogendheden en leden van de oppositie in Syrië hebben Iran er geregeld van beschuldigd de regering van president Bashar al-Assad van wapens en militaire instructeurs te voorzien.Iran sprak dat vaak tegen.

Jafari zei dat leden van het elitekorps Quds Eenheid (Jeruzalem-eenheid), adviezen geven aan strijdkrachten die tegen de Syrische oppositie vechten. ''Wij zijn er trots op Syrië, een land van het verzet (tegen Israël), te verdedigen. Maar dat betekent niet dat we daar (op grote schaal) militair aanwezig zijn'', aldus Jafari.

Jongerenmilities

De Revolutionaire Garde bestond ooit uit fanatieke jongerenmilities die door de aartsconservatieve ayatollahs meer werden vertrouwd dan het leger. Nu vormt de garde een elite die zowel in het veiligheidsapparaat als in de economie de steunpilaar is van de sjiitische geestelijkheid die sinds 1979 aan de macht is.

Iran is sinds dat jaar bondgenoot van de Assads. De clan van de Assads kwam eind 1970 aan de macht. De clan hangt het alawitische geloof aan dat is afgeleid van de sjiitische islam.

Jafari herinnerde er zondag aan dat Iran terugslaat indien het wordt aangevallen. Gezien de afmetingen van Israël zal er niets van over blijven wanneer Iran terugslaat, dreigde Jafari. Iran zal volgens hem dan ook Amerikaanse bases in de regio en de zeestraat van Hormuz als doelwit kiezen.

Israel

Israël dreigt al lange tijd met aanvallen op Iran omdat dat land kernbommen zou willen om Israël mee te bestoken. Iran onkent dat al jaren en behoort tot de eerste naties die zijn toegetreden tot het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens. Jaafari zei dat Iran zich daar uit terugtrekt, wanneer het wordt aangevallen. 

Jafari waarschuwde ook dat er 'niets van Israël overblijft' als het land militaire actie tegen Iran onderneemt vanwege diens nucleaire programma. Hij zei dat Irans reactie op een aanval zal starten bij de Israëlische grens. Iran heeft nauwe banden met militanten in de Gazastrook en Libanon, die beide grenzen aan Israël.

Iran heeft wel vaker gerefereerd aan de verwoesting van Israël, maar zelden werd er zo duidelijk en gedetailleerd over gesproken.

Olie

Jafari waarschuwde dat olieverschepingen door de strategische Straat van Hormuz gevaar zullen lopen als er een oorlog uitbreekt tussen Iran en de Verenigde Staten. Hij zei zondag dat als Iran wordt aangevallen, het land zich niet langer aan het Non-proliferatieverdrag zal houden. Dat betekent echter niet dat Iran een kernwapen bouwt, aldus Jafari.

De Verenigde Staten en Israël sluiten beide een aanval op Iran niet uit als met diplomatie niet kan worden bewerkstelligd dat het land stopt met zijn omstreden nucleaire programma. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, iets wat Teheran ontkent.

Jafari zei niet te verwachten dat de VS Iran aanvallen, onder meer omdat Amerikaanse bases in het Midden-Oosten binnen bereik van Iraanse raketten liggen. Ook zei hij niet te denken dat Israël Iran zal aanvallen.

Lees meer over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier