AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben zaterdag niet-essentieel ambassadepersoneel de opdracht gegeven Tunesië en Sudan te verlaten.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Moslims, woedend over de anti-islamfilm, demonstreerden vrijdag bij de ambassades van de hoofdsteden Tunis en Khartoum. Sudan gaf bovendien geen toestemming aan de VS om een peloton mariniers te sturen, die zouden helpen bij de bescherming van de ambassade in Khartoum.

Het Amerikaanse ministerie heeft een negatief reisadvies uitgevaardigd voor Tunesië en sommige regio's van Sudan. "Amerikaanse burgers in Tunesië moeten bijzonder voorzichtig zijn en demonstraties vermijden", aldus een verklaring. "Burgers worden aangeraden het land te verlaten."

Innocence of Muslims

Wereldwijd demonstreerden moslims de afgelopen dagen tegen de amateuristische maar controversiële anti-islamfilm Innocence of Muslims. De film spot met de voor moslims heilige profeet Mohammed.

Tijdens demonstraties vrijdag in Tunis stierven vier mensen en raakte er 46 gewond, zo meldde ziekenhuispersoneel. In Karthoum bestormden 5000 demonstranten de Duitse ambassade en braken later in bij de Amerikaanse. Ook de Britse ambassade werd aangevallen. Zeker drie demonstranten zouden zijn omgekomen door politie-optreden.