CAIRO - De aanval dinsdag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi was een wraakactie voor de dood van een topman van terroristische netwerk van al-Qaeda. 

Dit claimde zaterdag via internet de groepering al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). Bij de aanval kwam de Amerikaanse ambassadeur om het leven. 

De groep die vooral in Jemen en soms in Saudi-Arabië opduikt, heeft opgeroepen alle Amerikaanse diplomaten in de islamitische landen te doden.

Maandag riep de leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, op tot vergelding van de dood van zijn naaste medewerker Abu Yahya al-Libi. Die was in Pakistan om het leven gekomen door een Amerikaanse raketaanval met een drone.

Aanval

Laat op dinsdag werd het Amerikaanse consulaat in Benghazi aangevallen. Ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikaanse diplomaten werden gedood. De verdenkingen van de Libische autoriteiten gingen onmiddellijk uit naar extremisten in de streek.

Zaterdag herhaalde de Libische leider en parlementsvoorzitter Mohammed Magarief dat hij vermoedt dat er buitenlandse groeperingen achter de aanval zaten. ''Er zijn buitenlandse elementen op Libische bodem die hun eigen agenda's op ons grondgebied uitvoeren.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier