MOSKOU - Duizenden mensen hebben zich zaterdag in Moskou verzameld om te betogen tegen het beleid van president Vladimir Poetin. 

Verschillende groepen uit de oppositie, waaronder communisten en homo's en lesbiennes die vaak worden gediscrimineerd, deden aan de grootste betoging sinds juni mee.

Deelnemers riepen leuzen als ''Rusland zonder Poetin!'' en ''Poetin is een dief!''.

''Ons belangrijkste doel is de autoriteiten te dwingen de dialoog aan te gaan. De onderdrukking is alleen maar erger geworden, meer mensen zijn gearresteerd'', aldus de linkse activist en politicus Sergej Oedaltsov.

Na de betoging werd Oedeltsov zelf gearresteerd, samen met enkele andere tegenstanders van Poetin.

Afgezet

Het precieze aantal demonstranten in Moskou was onduidelijk. De politie hield het op 14.000, de organisatoren op een veelvoud daarvan. Voor het eerst was het centrum van Rusland voor een dergelijke betoging voor een groot deel afgezet. Duizenden agenten moesten de orde bewaren.

Ook in Sint-Petersburg, de thuisplaats van Poetin, gingen enkele duizenden mensen de straat op.

Poetin is in mei begonnen aan een nieuwe termijn als president, na enkele jaren van premierschap waarin hij achter de schermen de touwtjes in handen hield. Als president en premier leidt hij Rusland inmiddels 12 jaar.