LOS ANGELES - De man achter die de geruchtmakende anti-islamfilm zou zitten, is zaterdag in Los Angeles door federale agenten ondervraagd.

De Egyptenaar heeft mogelijk de voorwaarden geschonden van een eerdere voorwaardelijke vrijlating. De politie heeft dat bekendgemaakt. Het is niet bekend of er en wat naar aanleiding van het korte gesprek is besloten.

De film leidt wereldwijd tot grote betogingen door islamieten, omdat hun profeet Mohammed erin werd bespot.

Filmmaker Nakoula Bassily Nakoula (55) was in 2009 veroordeeld voor oplichting van banken. Bij zijn vervroegde vrijlating was bepaald dat hij 5 jaar geen computer of internet mocht gebruiken. Dat heeft hij mogelijk toch gedaan, door de film op YouTube te zetten. Nakoula heeft in 1997 in de gevangenis gezeten wegens bezit van xtc.

Media for Christ

De Egyptische kopt Nakoula werkt voor de religieuze groep Media for Christ. Sinds de onrust over zijn film bivakkeerde hij in zijn woning in Cerrito bij Los Angeles. Hij gaf alleen een interview aan Radio Sawa, een Arabische zender van de Amerikaanse regering.

''Ik ben degene die de 14 minuten film op internet heeft gezet en ik denk erover de hele film uit te geven'', zei Nakoula, die zich eerder voordeed als de Israëlisch-Amerikaanse Jood Sam Bacile.

De tamelijk amateuristische film is geregisseerd door Alan Roberts (65), die eerder softpornofilms regisseerde.

Rellen bij ambassade in Sydney