GAPYEONG - Ruim 30.000 treurende volgelingen hebben zaterdag de begrafenis bijgewoond van de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. 

De dominee was oprichter van de Verenigingskerk, vooral bekend van de massabruiloften. Moon verklaarde zichzelf en zijn vrouw in 1992 tot verlosser. De kerk heeft naar eigen zeggen ongeveer 3 miljoen volgelingen.

De kist met Moon werd in een stadion gedragen door mannen in een soort militaire uniformen. In de arena stond een groot portret van Moon. Duizenden volgelingen waren uit vele landen gekomen voor de ceremonie. De afgelopen dagen hebben ruim 150.000 rouwenden hun laatste respect betuigd aan Moons portret.

'Soort messias' 

''Ik ben erg triest. Na mijn gebeden voor hem had ik gedacht dat hij langer zou leven. Maar hij stierf zo plotseling'', zei Anja Brina uit Duitsland. ''Hij was geen god. Ik denk dat hij een soort messias was, door wie je God kunt bereiken.''

De 18-jarige Hur Yuna noemde dominee Moon ''haar reden voor mijn bestaan, want hij koppelde mijn vader en moeder.'' Haar ouders uit Japan en Korea werden persoonlijk bijeen gebracht door Moon, die meende dat grensverschrijdende huwelijken goed zijn voor de mensheid.

Visioen

Moon was in 1920 geboren op een plaats dat nu tot Noord-Korea behoort. Toen hij 15 jaar was kreeg hij een visioen waarin Jezus hem vroeg om zijn werk op aarde af te maken. Toen Koreaanse protestantse kerken hem afwezen, richtte hij in 1954 de Verenigingskerk op, een jaar na de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea.

De kerk groeide tegelijk uit tot een wereldwijd zakenimperium, met bouwbedrijven en media. Zo bezit de groep de Washington Times en persbureau United Press International.

Moon overleed 3 september op 92-jarige leeftijd in Seoul aan een longontsteking.