CAÏRO - Bij gevechten tussen politieagenten en protesterende moslims is vrijdag een 35-jarige demonstrant overleden en raakten 53 politieagenten gewond.

De demonstranten raakten vrijdag slaags met de politie die hen wilde tegenhouden toen ze richting de Amerikaanse ambassade wilden. De politie werd bekogeld met stenen. In reactie gebruikte de politie traangas en wierp stenen terug. De demonstranten gooiden een brandende auto op zijn kant.

Moslims in diverse landen protesteren al enige dagen bij diplomatieke vestigingen van Amerika vanwege een anti-islamfilm die in de Verenigde Staten is gemaakt.

Ook in de hoofdstad van Jemen, Sanaa, blokkeerde de politie vrijdag demonstranten die daar naar de ambassade van de VS wilden. Dat leidde vooralsnog niet tot onlusten. Donderdag kwam een demonstrant in Sanaa om toen er rellen uitbraken.

Sydney

De politie in de Australische stad Sydney heeft met traangas geschoten op betogers tegen de anti-islamfilm. Een groep van circa 500 islamitische demonstranten rende door de straten, terwijl ze borden droegen met: ''Onthoofd iedereen die de profeet beledigt.''

De politie heeft meerdere betogers gearresteerd bij gewelddadige confrontaties, aldus de krant Sydney Morning Herald.

Enkele betogers zijn gewond afgevoerd. Een demonstrant die gewond in de ambulance werd afgevoerd riep ''Allahu Akbar (Allah is groot).'' Tv-beelden toonden dat ook een politieman een hoofdwond had opgelopen.

Australië huisvest ongeveer een half miljoen moslims, oftewel circa 2 procent van de bevolking. Het land is ook een trouwe bondgenoot van de VS in de oorlog tegen islamitische fundamentalisten in Afghanistan evenals in Irak.

Turkije

Onder moslims in Turkije blijft het opvallend rustig rondom de film. Er was een kleine demonstratie in Istanbul, maar die verliep rustig en zonder enig geweld. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zelfs gevraagd te helpen Arabische moslims tot rust te manen, zo melden Turkse media zaterdag.

Erdogan riep dinsdag, na de aanslag in Libië waarbij de Amerikaanse ambassadeur Stevens omkwam, zijn burgers meteen op zich niet te laten provoceren door de film. Ook religieuze leiders die in Turkije belangrijk zijn riepen op tot kalmte.

Lees alles over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten

Rellen bij ambassade in Sydney