KABUL - De Taliban hebben vrijdag de basis Kamp Bastion in Zuid-Afghaanse provincie Helmand aangevallen.

Daar is de Britse prins Harry gelegerd. Hij was op het moment van de aanval op de basis, maar bleef ongedeerd. Volgens de internationale troepenmacht ISAF was hij geen moment in gevaar. Twee Amerikaanse mariniers kwamen om het leven, verscheidene anderen raakten gewond.

De Taliban beschadigden meerdere toestellen op de luchtmachtbasis, aldus de NAVO zaterdag. Een Amerikaanse functionaris sprak van een ''complexe'' aanval. De belagers zouden lichte wapens en mortiergranaten hebben gebruikt.

De Talibanstrijders (op één na) zijn bij de actie gedood door de NAVO-militairen. De enige overlevende militant raakte gewond en is in hechtenis genomen. Volgens de NAVO was de basis zaterdagochtend weer veilig. Ondanks de schade zou er geen invloed zijn op de grond- en luchtoperaties.

Apache

Prins Harry (27) kwam vorige week aan bij het kamp in Afghanistan. De komende vier maanden dient hij als piloot van een Apache-helikopter van het Britse leger. Zijn taak is om rebellen te doden met Hellfire-raketten en een zwaar machinegeweer. De Taliban zeggen dat ze hun best zullen doen om de prins om het leven te brengen.

Harry was in 2007 en 2008 als infanteriesoldaat uitgezonden naar Afghanistan. Zijn diensttijd werd toen afgebroken, omdat zijn verblijf was uitgelekt en dat zijn leven extra in gevaar zou brengen. Dit keer koos het Britse leger voor openheid, omdat Harry een andere rol heeft gekregen.

Harry is de derde in de lijn voor de Britse troon, na zijn vader prins Charles en zijn oudere broer prins William.