WASHINGTON - De anti-islamitische film Innocence of Muslims die in de hele wereld heeft geleid tot gewelddadige demonstraties is 'kwaadaardig' en politieke en religieuze leiders moeten er alles aan doen om de rust te herstellen.

Dat heeft Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay vrijdag gezegd.

Volgens Pillay schetst de film 'een schandelijk verstoord beeld van moslims'. De film is een bewuste poging om protesten zoals die vrijdag in zo'n vijftien landen ontstonden te veroorzaken.

Het is soms het beste om dergelijke provocaties te negeren omdat 'dergelijke bewuste en aanstootgevende daden geen publiciteit moeten krijgen', aldus Pillay.

Pillay zei in een verklaring tevens de moord op de Amerikaanse ambassadeur in Libië Chris Stevens en drie medewerkers en het geweld te veroordelen.

YouTube

Het Witte Huis heeft vrijdag contact opgenomen met YouTube over de anti-islam film, die sinds begin juli op de videowebsite staat. De Amerikaanse regering heeft YouTube "gewezen op de video en gevraagd te kijken of die in strijd is met de regels van de site", zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Google, eigenaar van YouTube, heeft de aansporing afgewezen. ,,We hebben de toegang tot het filmpje beperkt in landen waar het illegaal is, zoals India en Indonesië, en ook in Libië en Egypte, gezien de gespannen situatie in die twee landen'', zei Google. Eerder had het bedrijf gezegd dat de film binnen de regels van de site valt en daarom online blijft.

Pakistan en Afghanistan hebben YouTube geblokkeerd om te voorkomen dat hun burgers de Mohammed-film kunnen zien.

Obama

De stoffelijke overschotten van Stevens en de drie medewerkers kwamen vrijdagavond aan op luchtmachtbasis Andrews bij Washington. Tijdens een ceremonie stelde de Amerikaanse president Barack Obama dat de VS alles zullen doen om Amerikanen overzees te beschermen tegen het geweld van demonstranten.

Om de veiligheid van personeel van ambassades en consulaten te waarborgen, kan de beveiliging worden opgevoerd of belagers duidelijk worden gemaakt dat zij door de VS zullen worden berecht, aldus Obama.

''Hun offer zal nooit worden vergeten", zei Obama verwijzend naar Stevens en zijn medewerkers. "Degenen die hen van ons hebben afgenomen, zullen we ervoor aansprakelijk stellen. We zullen standvastig zijn bij het geweld tegen onze diplomatieke missies''.