WASHINGTON - De Amerikaanse reclassering onderzoekt of de maker van de anti-islamfilm Innocence of Muslims die de gemoederen in het Midden-Oosten verhit de voorwaarden van zijn invrijheidstelling heeft geschonden.

Filmmaker Nakoula Basseley Nakoula was eerder veroordeeld wegens bankfraude en mocht als onderdeel van zijn straf geen gebruik maken van computers of internet.

Nakoula zit nog in zijn proeftijd. Als de reclasseringsdienst vaststelt dat hij de voorwaarden heeft overtreden, kan een rechter hem terugsturen naar de gevangenis.

Nakoula werd in 2010 in Californië veroordeeld wegens bankfraude. Hij moest ruim 790.000 dollar (611.000 euro) terugbetalen en kreeg 21 maanden gevangenisstraf. Bovendien mocht hij zonder toestemming van zijn reclasseringsambtenaar vijf jaar lang geen gebruik maken van computers of internet.

Een overtreding valt niet makkelijk te bewijzen. In de federale strafrechtspraak gelden de voorwaarden van de voorlopige invrijheidstelling specifiek voor het delict waarvoor iemand is veroordeeld, in het geval van Nakoula dus bankfraude.