AMSTERDAM - Kindermoordenaar Marc Dutroux heeft vrijdag een verzoek gedaan voor vrijlating onder elektronisch toezicht. Dat meldden Belgische media.

Dutroux wil een elektronische enkelband. Hij heeft zijn verzoek ingediend bij de directie van de gevangenis in Nijvel, waar hij vast zit.

Dutroux' advocaat Ronny Baudewyn zegt dat hij niet op de hoogte was van de aanvraag. Hij verwacht dat het verzoek wordt afgewezen.

Dutroux werd in 1996 opgepakt. Hij had zeker zes meisjes ontvoerd en misbruikt. Twee van hen vermoordde hij. Ook bracht hij een handlanger om het leven. Twee andere meisjes stierven aan hun ontberingen.

De politie wist de overige twee meisjes te bevrijden uit een kelder. Dutroux werd veroordeeld tot levenslang. In april volgend jaar komt hij in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

Michelle Martin

Eind vorige maand kwam de ex-vrouw en handlanger van Dutroux voorwaardelijk vrij. Michelle Martin verhuisde van de gevangenis naar een nonnenklooster bij Namen.

De vrijlating leidde tot woedende reacties van politici en burgers. België wil daarom de regels voor voorwaardelijke vrijlating aanscherpen.