AMSTERDAM - In tenminste 15 landen is vrijdag geprotesteerd tegen de in Amerika geproduceerde anti-islamfilm Innocence of Muslims die eerder al in verschillende landen tot onrust leidde.

Ongeveer 2000 betogers in de stad Sanaa in Jemen hebben vrijdag geprobeerd op te rukken naar de ambassade van de Verenigde Staten.

Veiligheidstroepen  vuurden waarschuwingsschoten af. Zij zetten een waterkanon in om de menigte te verspreiden. De betogers schreeuwden dat de Amerikaanse ambassadeur het land moet worden uitgezet en verbrandden een Amerikaanse vlag. Veiligheidstroepen blokkeerden alle wegen naar de ambassade.

De politie schoot donderdag zeker vier demonstranten dood in de buurt van de Amerikaanse ambassade. Om te helpen bij de bescherming van het gebouw hebben de Verenigde Staten een peloton mariniers naar Jemen gestuurd.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn er nog geen plannen om het ambassadepersoneel te evacueren, maar wordt de beveiliging opgevoerd.

Sudan

In de Sudanese hoofdstad Khartoum proberen betogers de Britse en Duitse ambassades te bestormen, meldt een ooggetuige aan persbureau Reuters. Inmiddels zouden betogers over de muren zijn geklommen.

De ruiten van de ambassade zouden zijn ingegooid en het gebouw zou inmiddels voor een deel in brand staan. Een verslaggever van Reuters meldt dat er wordt geschoten.De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, zei dat het personeel van de ambassade veilig is. 

De regering in Berlijn had volgens de Duitse publieke zender ARD de veiligheidsmaatregelen rond het gebouw al versterkt. Om wat voor maatregelen het gaat, is niet gezegd.

Sommige betogers trokken de Duitse vlag van het gebouw en vervingen hem door een zwarte islamitische vlag. Ook werden stenen naar het gebouw geworpen. Ook de nabijgelegen Britse ambassade was het doelwit van betogers. In totaal waren er naar schatting 5000 demonstranten op de been.

Libanon

In Libanon zou één persoon bij gewelddadige protesten om het leven zijn gekomen. Tenminste 25 personen zouden gewond zijn geraakt. Dat melden internationale persbureaus.

Honderden betogers hebben in de stad Beiroet, in het noorden van Libanon, een restaurant van fastfoodketen Kentucky Fried Chicken in brand gestoken. Zij schreeuwden leuzen tegen het bezoek van paus Benedictus XVI en tegen de Amerikanen.

Dat hebben getuigen gezegd. Zij zagen sommige mensen die riepen 'Wij willen de paus niet' en 'Niet meer beledigingen (tegen de islam)'.

De paus is vrijdagmiddag in de hoofdstad Beiroet aangekomen voor een bezoek van 3 dagen.

Tunesië

Bij een bestorming van de Amerikaanse ambassade in Tunesië zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Ongeveer 30 anderen raakten gewond. Twee van hen zijn in kritieke toestand. Dat meldde de staatstelevisie van het Noord-Afrikaanse land.

De politie in de hoofdstad Tunis opende het vuur om de menigte tegen te houden, maar toch wisten betogers het complex binnen te dringen. Ze gooiden brandbommen en stenen naar de ambassade. Het is niet bekend waardoor de drie zijn omgekomen.

Betogers staken bovendien de Amerikaanse School in Tunis in brand.

Andere landen

In tenminste nog 11 andere landen werd vrijdag geprotesteerd bij Amerikaanse gebouwen. Er waren betogingen in Egypte, Libië, Turkije, Bahrein, Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Bangladesh, Indonesië en Maleisië. Ook werd er geprotesteerd op de Filipijnen, en gingen woedende Palestijnen de straat op in Gaza.

In tenminste 15 landen in Afrika en Azië werd vrijdag geprotesteerd tegen de anti-islamfilm:

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier