AMSTERDAM - De Russische president Vladimir Poetin heeft toegegeven dat de spectaculaire acties waarmee hij geregeld in de pers verschijnt soms in scène worden gezet.

In de media zijn foto's verschenen van, om maar wat te noemen, Poetin die met ontbloot bovenlichaam paardrijdt, Poetin die een ijsbeer aait en Poetin bij een tijger, die door hem zou zijn uitgeschakeld toen hij journalisten wilde aanvallen. Dergelijke foto's maken Poetin bij veel Russen geliefd, anderen steken er de draak mee.

Vorig jaar verscheen Poetin op de televisie met twee antieke Griekse vazen die hij gevonden zou hebben tijdens het duiken. Tegenover de journaliste Masja Gessen heeft hij nu toegegeven dat de vazen speciaal voor hem waren neergelegd.

Volgens de president maken zijn ondergeschikten zich soms schuldig aan bedrog, als zij optredens voor hem organiseren, schrijft Gessen in het donderdag verschenen nummer van het tijdschrift Bolsjoi Gorod. Poetin zei kwaad te zijn over het bedrog.

Ontslagen

Gessen, die een kritisch boek over Poetin schreef, werd vorige week ontslagen bij een reismagazine, omdat ze had geweigerd te berichten over een vlucht die Poetin met een hangglider maakte om in gevangenschap opgegroeide kraanvogels op weg te helpen.