PEKING - De Chinese oud-politiechef staat dinsdag terecht wegens overlopen naar de Verenigde Staten, corruptie en een poging om de moord op een Britse zakenman in de doofpot te stoppen.

Functionarissen van de rechtbank in Chengdu hebben dat vrijdag laten weten.

De zaak tegen voormalig politiecommissaris Wang Lijun hangt van de stad Chonqing nauw samen met een van de grootste politieke schandalen in de recente Chinese geschiedenis. Volgens de aanklagers wist Wang dat de vrouw van de vooraanstaande politicus Bo Xilai iets met de moord op de Britse zakenman Neil Heywood in november 2011 te maken had, maar hield hij haar de hand boven het hoofd.

De vrouw, Gu Kailai, is inmiddels tot een 'voorwaardelijke doodstraf' veroordeeld voor de moord. Bij goed gedrag kan die straf na twee jaar worden omgezet in levenslang. De eens machtige politicus Bo Xilai is na de affaire op een zijspoor gezet.

Asiel

Na zijn ontslag vluchtte Wang Lijun naar het Amerikaanse consulaat. Volgens diverse berichten in de media wilde hij asiel aanvragen in de VS en heeft hij onthullingen gedaan over de moord op Heywood.

In een brief die aan hem wordt toegeschreven wordt Bo Xilai van corruptie beticht. Anonieme bronnen rond het moordonderzoek noemden corruptie ook als mogelijk motief voor de moord op Haywood, die goed op de hoogte zou zijn geweest van de zaken van de rijke familie.