GUATEMALA-STAD - Duizenden omwonenden van een vulkaan in Guatemala zijn donderdag geëvacueerd vanwege een forse uitbarsting.

Dorpen rond de Volcán de Fuego (Vuurvulkaan) werden onder een dikke laag as bedolven. De rampenbestrijding in het Midden-Amerikaanse land ging over tot evacuatie van meer dan 30.000 mensen.

De 3700 meter hoge Volcán de Fuego spuwde dikke wolken as meer dan drie kilometer de lucht in. Grote hoeveelheden lava stromen vanaf de top naar beneden.

Het vulkanologisch instituut in Guatemala stelt dat de flanken van de vulkaan inmiddels volledig in as en rook zijn gehuld. Het Rode Kruis heeft tien noodopvangplekken opgericht voor mensen die gevlucht zijn voor de uitbarsting. "Er zijn veel mensen met ademhalingsproblemen en problemen met hun ogen", aldus het Rode Kruis.

Weggevoerd

Bewoners van de nabijgelegen dorpen werden in allerijl met bussen en vrachtwagens weggevoerd. Een woordvoerder van de brandweer beklaagde zich tegenover journalisten over de weigering van veel mensen om hun huis te verlaten. Of er slachtoffers zijn gevallen is onbekend.

De uitbarsting kan ook gevolgen hebben voor de luchtvaart in het gebied.

Guatemala-Stad

De Vuurvulkaan ligt ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-Stad. Vanuit de stad waren grote rookwolken te zien. In het gebied wonen ruim 4 miljoen mensen. De hoofdstad werd in 2010 bedekt met een laag as na de uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan.

Guatemala ligt aan de zogeheten Ring van Vuur. Dat is een gebied rond de Grote Oceaan waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.