WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama loopt uit op zijn tegenstander bij de komende presidentsverkiezingen, de Republikein Mitt Romney.

De Democraat Obama heeft momenteel 48 procent van de kiezers achter zich, Romney blijft steken op 41 procent, blijkt donderdag uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos. Tot vorige week gingen de twee rivalen nog gelijk op.

Obama is bezig aan een opleving sinds de Democratische conventie. Daar werd hij aangeprezen door de populaire oud-president Bill Clinton.

De meeste ondervraagden vinden dat Obama betere plannen heeft op het gebied van belastingen, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, werkgelegenheid en de strijd tegen terrorisme. Romney wint het alleen op de aanpak van de staatsschuld.

Cruciale staten

e Ipsos-peiling is landelijk, maar door het Amerikaanse kiesstelsel telt wie in de staten wint. Ook daar kreeg Obama goed nieuws. Volgens NBC News en The Wall Street Journal leidt hij in drie cruciale staten. De kiezers in Ohio, Florida en Virginia vinden dat hij beter in staat is de economie aan te pakken.

Ohio, Florida en Virginia zijn zogeheten 'swing states'. Dat zijn staten waar geen overduidelijke favoriet is. Wie zulke staten wint, maakt goede kans de presidentsverkiezingen op 6 november te winnen.

Lees alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het nieuwsdossier