GUATEMALA-STAD - De Vuurvulkaan in Guatemala is donderdag uitgebarsten. 

Meer dan 33 duizend mensen zijn voor het natuurgeweld op de vlucht geslagen.

De 3700 meter hoge Volcán de Fuego spuwde dikke wolken as meer dan drie kilometer de lucht in. Grote hoeveelheden lava stromen vanaf de top naar beneden en zeventien dorpen rondom de vulkaan worden ontruimd.

Volgens seismologen gaat de uitbarsting van de vulkaan, die nabij het toeristenoord Antigua ligt, gepaard met explosies. De aswolken bewegen zich in zuidelijke richting en volgens de autoriteiten loopt Antigua vooralsnog geen gevaar. De uitbarsting zal naar verwachting zeker twaalf uur duren.

Noodopvangplekken

Het vulkanologisch instituut in Guatemala stelt dat de flanken van de vulkaan inmiddels volledig in as en rook zijn gehuld. Het Rode Kruis heeft tien noodopvangplekken opgericht voor mensen die gevlucht zijn voor de uitbarsting. "Er zijn veel mensen met ademhalingsproblemen en problemen met hun ogen", aldus het Rode Kruis.

De uitbarsting kan ook gevolgen hebben voor de luchtvaart in het gebied.

4 miljoen mensen

De Volcán de Fuego ligt ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-Stad. In het gebied wonen ruim 4 miljoen mensen. De hoofdstad werd in 2010 bedekt met een laag as na de uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan.

Guatemala ligt aan de zogeheten Ring van Vuur. Dat is een gebied rond de Grote Oceaan waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.