WENEN - De Amerikaanse vertegenwoordiger bij het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA heeft Iran ervan beschuldigd bewijsmateriaal van nucleaire activiteiten te verdonkeremanen. 

Volgens Robert Wood is Iran bezig met het ''systematisch slopen'' van onderdelen van het militaire complex Parchin.

De VN willen zo snel mogelijk inspecteurs naar het complex sturen. Het vermoeden bestaat dat daar testen zijn gedaan die belangrijk zijn om atoomwapens te ontwikkelen. Iran ontkent dit maar om zekerheid te hebben willen de VN zelf een kijkje nemen.

Volgens Wood neemt Iran maatregelen die ''duiden op een poging om bewijs weg te halen van activiteiten in het verleden op Parchin.'' Hij zei dat donderdag op een bijeenkomst van de IAEA in Wenen.

Resolutie

De raad van de VN-organisatie stemde donderdag in met een resolutie waarin Iran bekritiseerd wordt. In de resolutie staat dat er ''ernstige zorgen'' bestaan over de nucleaire vorderingen van Iran, dat tegen resoluties van de VN-Veiligheidsraad ingaat door uranium te verrijken.

In de 35 landen tellende raad stemde alleen Cuba tegen de resolutie. Drie landen, waaronder Egypte, onthielden zich van stemming. De resolutie drukt ook de wens uit dat het conflict met Iran op vreedzame wijze wordt opgelost.