AMSTERDAM - Een team van door de rechter aangestelde deskundigen heeft de kapitein van de Costa Concordia aangewezen als de voornaamste schuldige aan het kapseizen van het cruiseschip. 

Dat meldt persbureau AP donderdag. De onderzoekers wezen er op dat de bemanning en de eigenaar van het schip eveneens verantwoordelijk waren voor een serie blunders en het scheppen van onveilige situaties.

De bevindingen over het ongeluk, dat op 13 januari 2012 het leven kostte aan 32 opvarenden, werden donderdag gepresenteerd in een 270-pagina’s dik verslag.

Serie problemen

In het rapport wijzen de onderzoekers op een serie problemen die een reactie op de fatale manoeuvre van kapitein Schettino in de weg stonden en de evacuatie van het cruiseschip op een mislukking lieten uitdraaien.

Zo gaven bemanningsleden gebrekkige instructies hoe het schip te verlaten was, begrepen ze bevelen van hogerhand niet of waren ze niet ervaren om met noodinstructies om te gaan.

Het onderzoeksteam verwijt de eigenaar van het schip dat hij bij de ramp het inlichten van de kustautoriteiten heeft vertraagd. De rederij ontkent de aanklacht.