Amerikaanse ambassadeur komt om door geweld Libië
Drie ambassademedewerkers zijn eveneens omgekomen. Dat bevestigen de Amerikaanse president Barack Obama en de Libische vice-premier Mustafa Abu Shagour woensdag in persverklaringen.
Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zou de ambassadeur gestikt zijn door de rook die na brand was ontstaan. AP meldt dat Stevens medewerkers uit het consulaat probeerde te evacueren.
Abu Shagour heeft woensdag de aanslag veroordeeld. De vice-premier noemde de aanslag ''een laffe daad''.
Een gewapende bende viel de diplomatieke post dinsdagavond aan. Volgens ooggetuigen zijn ze boos over een Amerikaanse film die de islam zou beledigen. Volgens de Libische onderminister van Binnenlandse Zaken Wanis al-Sharif is de aanslag op de Amerikaanse ambassade het werk van aanhangers van de verdreven en vermoorde dictator Muammar Kaddafi.
Wraak
Al-Sharif suggereerde dat de aanvallers de aanval pleegden uit wraak omdat Mauritanië de vroegere rechterhand van Kaddafi, ex-spionnenchef Abdullah al-Senussi, heeft uitgeleverd aan Libië. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in de strijd tegen de opstand vorig jaar.
Kaddafi werd in augustus vorig jaar afgezet en in oktober vermoord.
Volgens de autoriteiten in het land zetten de aanvallers in Benghazi zwaar geschut in. Ze vuurden granaten af op het gebouw en staken een deel van het pand in brand.
Beelden uit Benghazi van al-Jazeera:
Obama
De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelt het geweld op zijn Libische ambassade. In een verklaring laat Obama weten dat zijn medeleven uitgaat naar de nabestaanden van de overledenen.
Obama heeft opdracht gegeven om diplomatieke posten van zijn land in de wereld strenger te bewaken. Inmiddels is er een antiterrorismeteam naar Libië gestuurd om de veiligheid te versterken, meldde een Amerikaanse defensiefunctionaris woensdag. Het gaat om 50 mariniers.
De meeste ambassademedewerkers zijn inmiddels uit Libië gehaald. Ze zijn overgebracht naar de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. Dat heeft een regeringsfunctionaris in Washington gezegd.
Terreuraanslag
Ook werd woensdag bekendgemaakt dat de Verenigde Staten onderzoeken of de bestorming van het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi een terreuraanslag was.
Mogelijk ging het om een gecoördineerde actie precies elf jaar na de aanslagen van 11 september en niet om een bestorming van een woedende menigte vanwege een film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.
Volgens bronnen bij inlichtingendiensten was de aanslag te gecoördineerd en professioneel om een spontane actie te zijn.
Volgens de Amerikaanse politicus Mike Rogers vertoont de aanslag kenmerken van het terreurnetwerk al-Qaeda. Rogers is voorzitter van de commissie inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden in Washington. Hij heeft toegang tot geheime informatie van onder meer de CIA.
Halfstok
Uit respect voor de omgekomen Amerikaanse ambassadeur hangen de Verenigde Staten de vlaggen op alle overheidsgebouwen halfstok. Dat heeft het Witte Huis woensdag laten weten.
De opdracht van president Barack Obama geldt niet alleen voor ministeries en overheidsdiensten, maar ook voor legerkazernes, marineschepen en ambassades. Pas zondag bij zonsopkomst mag de vlag weer in top.
Rasmussen
Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft woensdag zijn medeleven met de familieleden van de slachtoffers betuigd. "Dergelijk geweld kan nooit worden gerechtvaardig", stelt Rasmussen verder.
Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal laat weten: ''Een dergelijke, gruwelijke aanslag is op geen enkele manier te rechtvaardigen. Mijn gedachten en condoleances gaan uit naar de nabestaanden, zowel familie als collega’s, van de slachtoffers."
Caïro
Eerder op de dinsdagavond waren ook protesten bij de Amerikaanse ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro.
Ligging Libische havenstad Benghazi: