WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu blijven samen "vastberaden" om Iran van een nucleair wapen af te houden.

Dat stelt het Witte Huis dinsdag in een verklaring naar aanleiding van telefonisch contact tussen de leiders. De afgelopen maanden bleek echter herhaaldelijk dat ze van mening verschillen over de manier waarop dat moet gebeuren.

Netanyahu zei dat ''zij die weigeren duidelijke grenzen te stellen aan Iran geen moreel recht hebben om een rood stoplicht voor Israel neer te zetten’’. Netanyahu vindt dat Israël het recht heeft om uit zelfverdediging militaire acties tegen Iran te ondernemen.

Sancties

Washington wil juist het pad van diplomatie en sancties blijven bewandelen om Iran ertoe te bewegen zijn vermeende nucleaire wapenprogramma te staken. Israël zou graag zien dat de grote bondgenoot Iran deadlines stelt, maar volgens de Amerikaanse regering werkt dat averechts.

Het Witte Huis ontkende berichten dat Obama Netanyahu niet wil ontvangen wanneer deze volgende maand de VS bezoekt. Commentatoren van diverse media vatten die weigering op als een sneer naar Israël, maar volgens Washington is er helemaal geen verzoek ingediend voor een ontmoeting. Bovendien sluiten de agenda’s van de twee leiders niet op elkaar aan, aldus de verklaring.