BENGHAZI - Gevechten rond het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi hebben dinsdag minstens één Amerikaan het leven gekost.

Een gewapende bende viel de diplomatieke post aan. Volgens ooggetuigen zijn ze boos over een Amerikaanse film die de islam zou beledigen. Eerder op de avond waren ook protesten bij de Amerikaanse ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro.

De Libische onderminister van Binnenlandse Zaken maakte het overlijden van de Amerikaan bekend. Volgens de autoriteiten in het land zetten de aanvallers in Benghazi zwaar geschut in. Ze vuurden granaten af op het gebouw en staken een deel van het pand in brand.

Meerdere Libische agenten raakten gewond toen ze in gevecht raakten met de militante groep. Een Amerikaanse functionaris liep een verwonding aan zijn hand op.

Over welke film de aanvallers zo boos zijn, is nog onduidelijk.

Proces tegen de profeet

Volgens journalisten ter plaatse noemden demonstranten de naam van de conservatieve predikant Terry Jones. Die zou dinsdag live op een website een symbolisch proces tegen de profeet Mohammed organiseren onder de noemer ''Internationale Vonnis Mohammed Dag.’’ De vooraanstaande Egyptische al-Azhar moskee heeft het idee veroordeeld.

Jones promoot de gewraakte film, die volgens hem ,,niet bedoeld is om moslims aan te vallen, maar om de destructieve ideologie die de islam is te laten zien''.

Alles over Libië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten