JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze maand geen ontmoeting met president Barack Obama hebben. 

Netanyahu had daar om gevraagd, maar volgens het Witte Huis heeft de president het te druk. Dat zei een Israëlische functionaris dinsdag.

Het Witte Huis liet in een reactie weten dat Obama niet heeft geweigerd Netanyahu te ontmoeten, maar dat de reisschema's van de twee niet overeenkwamen.

Netanyahu en Obama gaan deze maand allebei naar de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. ''De president gaat op maandag 24 september en vertrekt die dinsdag. 7

Premier Netanyahu komt later die week pas aan in New York. Ze zijn simpelweg niet op hetzelfde moment in de stad'', zei een woordvoerder van Obama. Hij maakte niet duidelijk waarom Netanyahu niet naar het Witte Huis in Washington kan vliegen als hij in de Verenigde Staten is.

Netanyahu zal wel minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton spreken.

Gespannen

De verhoudingen tussen Obama en Netanyahu zijn gespannen, ook al zijn Israël en de VS nauwe bondgenoten. Vorige ontmoetingen tussen de twee leiders verliepen stroef, soms voor het oog van de camera's. In verkiezingstijd wil Obama zich juist profileren als vriend van Israël.

De spanningen komen vooral door Iran. Israël vreest dat zijn aartsvijand werkt aan kernwapens. Netanyahu wil dat Obama daar hard tegen optreedt. De Amerikaanse president deelt de angst, maar ziet meer in diplomatie en sancties.