NEW YORK - De extremistische Taliban hebben vorig jaar uit diverse bronnen 400 miljoen dollar (311 miljoen euro) aan inkomsten bij elkaar gesprokkeld. 

Het geld is onder meer afkomstig van donaties, belastingen uit de lokale economie en afpersing van drugsdealers, mobiele telefoonoperators en hulpprojecten, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd VN-rapport over de militante islamistische groep.

Volgens het rapport aan de VN-Veiligheidsraad bereikte ongeveer 275 miljoen dollar van de inkomsten de leiders van de Taliban, terwijl de rest op lokaal niveau werd verzameld, uitgegeven en verduisterd.

De VN-rapporteurs waarschuwden tegen de algemene gedachte dat de belangrijkste bron van inkomsten van de Taliban uit de papaverteelt, de grondstof voor opium, komt. Afghanistan is al lange tijd de grootste leverancier ter wereld van opium, goed voor ongeveer 90 procent van de mondiale productie.

Afghaanse functionarissen schatten dat de Taliban ongeveer 100 miljoen dollar hebben verdiend met de papaverindustrie. Dat is maar een klein deel nu de jaarlijkse waarde van de drugsoogst wordt geschat op 3,6 tot 4 miljard dollar. ''Dit suggereert dat de Taliban geen grote inspanningen leveren om deze potentiële bron van inkomsten te benutten'', aldus het rapport.