WARSCHAU - De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill hebben de betrokkenheid van de Sovjet-Unie bij het bloedbad nabij het Russische Katyn bewust buiten de publiciteit gehouden. 

In de bossen bij Katyn werden in 1940 duizenden Polen vermoord door de Sovjets. De VS en Groot-Brittannië wilden dat onder de pet houden om Sovjet-leider Jozef Stalin niet van zich te vervreemden. Met hem vochten ze tegen nazi-Duitsland.

De U.S. National Archives hebben documenten en foto's over Katyn openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat Churchill, Roosevelt en Stalin al in 1943 over het bloedbad van gedachten wisselden. Onder de documenten is ook een telegram van de Amerikaanse geheime dienst van 28 mei 1943. Daarin staat: ''Als je het over de Katyn-affaire hebt, ben ik alleen geïnteresseerd als je rapporteert over de Duitse medeplichtigheid.''

De Poolse regering in ballingschap was gedurende de oorlog naarstig op zoek naar informatie die de betrokkenheid van de Russen bij het bloedbad zou aantonen. De Amerikanen en Britten hadden die bewijzen, maar wilden ze niet delen.

Massa-executie

Stalin en de Adolf Hitler sloten vlak voor de Tweede Wereldoorlog een niet-aanvalsverdrag. Zij vielen in september 1939 volgens afspraak Polen van twee kanten binnen. Om mogelijk toekomstig verzet tegen het communisme in de kiem te smoren, liet Stalin naar schatting 22.000 Poolse officieren vermoorden in de bossen bij Katyn.

De massa-executie had plaats ten westen van de Russische stad Smolensk. Stalin wisselde van kamp nadat Duitsland de Sovjet-Unie in juni 1941 ondanks het pact had aangevallen.

Nabestaanden van Katyn hopen dat het openbaar maken van de documenten de Russische regering een zetje in de rug geeft om openheid over het bloedbad te geven.