KABUL - NAVO-militairen hebben zondag het vermoedelijke brein achter een grote aanslag van de Taliban uit 2008 op westerse troepen in Afghanistan gedood.

Dat maakte de NAVO dinsdag bekend. Door de aanslag in augustus 2008 kwamen tien Franse soldaten om en raakten 21 militairen gewond. Het was toen de bloedigste aanval op NAVO-troepen sinds 2001.

Het brein zou Mullah Hazrat zijn. Hij werd zondag vanuit de lucht bestookt in het district Alishing, ten oosten van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Samen met hem werd nog een andere man gedood, die Shakir zou heten.

Bevel

Volgens de NAVO had Hazrat waarschijnlijk de aanval in 2008 gepland en er opdracht voor gegeven. Daarna werd hij gepromoveerd tot leider van de radicaalislamitische Taliban in Alishing.

De NAVO denkt dat Hazrat het bevel heeft gegeven voor meer aanslagen op Afghaanse en westerse militairen, waaronder een aantal zelfmoordaanslagen in de hoofdstad Kabul. Ook zou hij radicale strijders uit Pakistan hebben geholpen Afghanistan binnen te komen.