WILLEMSTAD - Een meerderheid van het Curaçaose parlement heeft maandagavond (lokale tijd) op eigen houtje vergaderd buiten het parlement om.

Daarbij is een nieuwe voorzitter gekozen. Onduidelijk is of de vergadering een legale basis heeft.

De oorspronkelijke voorzitter Ivar Asjes schorste eind augustus de openbare vergadering van het parlement voor onbepaalde tijd, nadat de oppositie een stemming aanvroeg voor een nieuwe voorzitter.

Een meerderheid van de parlementariërs, de ‘Groep van 12’, noemt de houding van Asjes ''dictatoriaal en ondemocratisch’'. De groep beschouwt zich als democratische vertegenwoordiger van het parlement.

Illegaal

Asjes noemde bijeenkomst van de parlementariërs illegaal en heeft alle leden opgeroepen dinsdag aanwezig onder zijn leiding als het nieuwe parlementaire jaar wordt geopend. Een vergadering om het parlementaire jaar te sluiten ging maandag niet door vanwege een te lage opkomst.

Curaçao gaat op 19 oktober naar de stembus voor een nieuw parlement. De regering van premier Gerrit Schotte viel begin augustus nadat twee parlementariërs de coalitie verlieten. Daarmee heeft de oppositie een meerderheid in het parlement gekregen. Sindsdien is er onduidelijkheid en onenigheid in het parlement.