BEIJING - De Chinese vicepresident Xi Jinping is om onbekende redenen al ruim een week uit de openbaarheid verdwenen.

Zijn onverwachte afwezigheid voedt allerlei speculaties, aangezien hij alom beschouwd wordt als de toekomstige opvolger van de huidige president Hu Jintao. De Chinese autoriteiten hebben geen mededelingen gedaan over de ‘verdwijning’.

De 59-jarige Xi Jinping miste minimaal drie geplande ontmoetingen met buitenlandse leiders, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt.

The New York Times citeerde maandag diverse theorieën die de ronde doen onder de Chinese elite. Een volgens de Times 'goed ingevoerde analist' stelde dat Xi een lichte hartaanval zou hebben gehad. Andere bronnen spreken van een sportblessure.

Moordaanslag

Wildere speculaties zijn er ook: een Chinese nieuwssite meldde dat Xi gewond was geraakt na een mislukte moordaanslag door een militair. Het bericht werd echter verwijderd.

De heersende Communistische Partij van China bereidt zich voor op een machtswisseling, begin volgend jaar. Iedere tien jaar worden hoge leiders in het land vervangen. De machthebbers doen hun uiterste best om stabiliteit uit te stralen, maar diverse schandalen hebben de partij de afgelopen maanden in verlegenheid gebracht.