KABUL - Afghanistan neemt maandag het gezag van een van de meest beruchte gevangenissen in het land over van de Verenigde Staten.

Ongeveer 3000 terreurverdachten zitten gevangen in het complex bij de militaire basis Bagram, ten noorden van de hoofdstad Kabul.

In 2002 sloegen Amerikaanse militairen in Bagram twee gedetineerden dood. Begin dit jaar werden er korans van gevangenen verbrand, wat leidde tot dodelijke wraakacties tegen Amerikanen in Afghanistan.

Wegens de omstreden behandeling van gevangenen wordt Bagram wel het Afghaanse Guantanamo Bay genoemd, naar het Amerikaanse kamp voor terreurverdachten in Cuba.

Wat de overdracht betekent voor de mensen die nu in Bagram gevangen zitten, is nog onduidelijk. The Washington Post schrijft dat sommige Afghaanse regeringsvertegenwoordigers vrezen dat de Afghaanse rechtbanken gevaarlijke criminelen vrij zullen laten, omdat rechters het verkregen bewijs tegen de gevangenen niet zullen accepteren.

De overdracht wordt gezien als een overwinning voor de Afghaanse president Hamid Karzai, die de Amerikaanse bewindvoering in Bagram altijd heeft beschouwd als een inbreuk op de soevereiniteit van Afghanistan.

Terugtrekken

De Amerikanen willen in de toekomst meer gevangenissen overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. De VS en NAVO willen zich uiterlijk 2014 terugtrekken uit Afghanistan. In 2001 viel het Westen het land binnen op jacht naar Osama bin Laden en om de Talibanregering af te zetten.