TRIPOLI - Het proces tegen Saif al-Islam Kaddafi, de zoon van de gedode Libische ex-dictator Muammar Kaddafi, gaat pas begin volgend jaar van start.

De aanvang van het proces is met 5 maanden uitgesteld. Dat heeft het Openbaar Ministerie van Libië zondag gezegd.

Reden voor het uitstel is de recente uitlevering van de vroegere rechterhand van Kaddafi, ex-spionnenchef Abdullah al-Senussi. Hij wordt, net als Saif al-Islam, beschuldigd van oorlogsmisdaden in de strijd tegen de opstand vorig jaar.

Bruikbare informatie

De aanklagers hopen nu dat de verhoren van al-Senussi bruikbare informatie opleveren voor de zaak tegen Saif al-Islam. Libië had vorige maand aangegeven dat het proces tegen Saif al-Islam in september zou beginnen.

De rechtszaak wordt gehouden in het stadje Zintan. Een militie uit die plaats had Saif al-Islam in november opgepakt. Hij zit er sindsdien vast.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft Saif al-Islam ook aangeklaagd. Libië wil van die zaak af om Saif al-Islam zelf te kunnen berechten, maar de rechters van het hof onderzoeken nog of Libië dat mag. Saif hangt mogelijk de doodstraf boven het hoofd als hij in Libië wordt berecht.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten