BELGRADO - Servië zegt een getuige te hebben van handel in organen van gevangen Serviërs door Kosovo-Albanezen in de jaren '90. 

De aanklager voor oorlogsmisdaden in Servië, Vladimir Vukcevic, heeft dat zondag verklaard. De getuige zou ook aan de handel hebben meegedaan.

Al jaren gaat het verhaal dat de Kosovo-Albanezen in organen van hun gevangenen handelden. Harde bewijzen daarvoor ontbraken tot nu toe.

''We hebben een getuige die heeft verklaard over een medische procedure, uitgevoerd in het noorden van Albanië, die bestond uit het verwijderen van organen van Serviërs tijdens het conflict in Kosovo in 1998-1999'', aldus de aanklager zondag.

Hart 

Volgens de aanklager heeft de getuige beschreven hoe in de buurt van de Albanese plaats Kukës het hart van een Serviër werd verwijderd en naar een vliegveld nabij Tirana werd gebracht. Het orgaan is daarna op ''de zwarte markt'' verkocht. Volgens Vukcevic beschreef de getuige de operatie in detail en claimde hij zelf ook te hebben meegedaan.

De vroegere hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal zei vorig jaar dat ze internationaal onderzoek wilde naar de handel. Ze had eerder al ''serieuze aanwijzingen'' dat Kosovaren in organen handelden maar ze kreeg geen aanklacht rond.