SAMARRA - Een reeks van meer dan 30 aanslagen in Irak heeft afgelopen weekeinde ongeveer 90 mensen gedood en meer dan 400 verwond.

Dat zeiden veiligheids- en medische functionarissen zondag.

De dodelijkste aanval gebeurde zondag toen twee autobommen ontploften op een markt in de buurt van het heiligdom van de sjiïtische imam Ali al-Sharqi in het zuiden van Irak. Door de ontploffing kwamen 16 mensen om het leven en 100 mensen raakten gewond.

In de hoofdstad Bagdad ontploften vijf autobommen in sjiitische wijken. Zeker 32 mensen kwamen om, meer dan 100 raakten gewond.

Controlepost

Bij een aanval op een controlepost ten noorden van hoofdstad Bagdad werden 11 soldaten gedood en raakten 8 anderen gewond. Schutters openden kort voor middernacht het vuur op de post. Toen andere soldaten ter plekke kwamen ontplofte ook een bermbom.

In de buurt van de noordelijke stad Kirkuk ontplofte zondag een autobom op een parkeerplaats bij het hoofdkwartier van de Iraakse North Oil Company. Daarbij kwamen 8 mensen om het leven, 17 anderen raakten gewond.

Nog een autobom kwam tot ontploffing zondag bij het Franse consulaat in Nasiriyah ten zuiden van Bagdad. Een persoon kwam om het leven, een ander raakte gewond. In de zuidelijke havenstad Basra vielen 3 doden door een autobom op een markt. Ook plaatsen als Baquba, Samarra, Tuz Khurmato, Tal Afar en Mosul werden getroffen.

Veiligheidstroepen

Het geweld in Irak is weliswaar fors lager dan tijdens de piek in 2006 en 2007, maar nog steeds vinden aanslagen plaats, veelal op Iraakse veiligheidstroepen.

Sinds het begin van september zijn zeker 118 mensen gedood door aanslagen in Irak. Vorige maand kostte het geweld 278 mensen het leven.