VLADIVOSTOK - Een nieuwe VN-resolutie over Syrië is zinloos als deze ''geen tanden'' heeft. 

Een nieuwe VN-resolutie over Syrië is zinloos als deze ''geen tanden'' heeft. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zondag tijdens een bezoek aan Rusland.

Clinton zei dat ze bereid is om met Moskou te werken aan een nieuwe VN-resolutie over Syrië, maar waarschuwde dat de Verenigde Staten geen steun zullen verlenen als de maatregel zonder gevolgen blijft.

''Het heeft geen zin akkoord te gaan met een resolutie zonder tanden, want we hebben keer op keer gezien dat president Assad die zal negeren en zijn eigen volk blijft aanvallen'', aldus Clinton aan het einde van een economische APEC-top (landen uit Azië en de Pacific) in Vladivostok.

Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei zaterdag dat hij hoopte dat de VN-Veiligheidsraad alsnog zijn goedkeuring zal geven aan een vredesplan uit juni. Dat voorziet in een wapenstilstand en een politieke overgangsregering, echter zonder de expliciete eis dat president Bashar al-Assad zal opstappen.

Als de verschillen tussen Rusland en de VS blijven bestaan ''dan zullen we samen met gelijkgezinde staten de Syrische oppositie steunen om de val van Assad te versnellen en Syrië te helpen zich voor te bereiden op een democratische toekomst'', zei Clinton.

Alles over de situatie in Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten