AMSTERDAM - De man die de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans in juli in Syrië had ontvoerd, is vermoord.

De ontvoerder is omgebracht in het noorden van Syrië, meldt de NOS zaterdag op basis van bronnen binnen de Syrische opstandelingenbeweging.

Oerlemans werd in juli een week vastgehouden, samen met zijn Britse collega John Cantlie. Abu Mohammad al-Shami al-Absi zou achter de ontvoering hebben gezeten. Hij was de leider van een groep extremistische moslims die buitenlandse strijders Syrië binnenhaalt.

De groep zou bestaan uit Pakistanen, Tsjetsjenen en Britse moslims. De ontvoerde Nederlander en Brit werden uiteindelijk bevrijd door het Vrije Syrische Leger.

Sympathie

De Syrische Farouq-brigade, die zelf ook fanatiek religieus is, zou Abu Mohammad al-Shami al-Absi twee weken geleden hebben omgebracht. Het stond de Syrische strijders niet aan dat de buitenlanders sympathie hadden voor Al-Qaeda.

Vanwege de onderlinge religieuze strijd binnen het verzet tegen de Syrische president Bashar Assad zou het nieuws lang stil zijn gehouden. Wat is gebeurd met de circa dertig strijders van de Syrische Abu Mohammad al-Shami al-Absi, is onduidelijk.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten