KABUL - Een zelfmoordaanslag door een 14-jarige jongen net buiten het NAVO-hoofdkwartier in de Afghaanse hoofdstad Kabul, heeft zaterdag zeker zes burgers het leven gekost.

Onder de slachtoffers zijn een aantal kinderen, meldden de NAVO en lokale functionarissen. De aanslag werd gepleegd tijdens een Afghaanse feestdag ter herdenking van de dood 11 jaar geleden van Ahmad Shah Massoud, een iconische anti-Taliban-commandant.

De explosie gebeurde kort nadat vice-president Mohammad Qasim Fahim klaar was met zijn toespraak voor de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders.

Afghaanse veiligheidstroepen sloten het gebied bij het NAVO-hoofdkwartier meteen af. Er vielen geen slachtoffers onder de door de VS geleide NAVO-troepenmacht ISAF.

Fiets

De zelfmoordenaar droeg een vest volgepakt met explosieven en reed op een fiets tot aan de NAVO-hekken waar hij de bommen tot ontploffing bracht. De Taliban eiste de aanslag op, maar ontkende een 14-jarige zelfmoordenaar te hebben ingezet.

Volgens de extremistische moslimorganisatie ging het om een 28-jarige dader. Behalve de doden vielen er ook nog vijf gewonden.

Voorbeeld

De bomaanslag is het laatste voorbeeld van militanten die kans zien door te dringen in zwaar beveiligde wijken van de Afghaanse hoofdstad. Zelfs na een strijd van meer dan 10 jaar tegen westerse troepen die beschikken superieure wapens.

President Hamid Karzai beschuldigde de Afghaanse inlichtingendiensten ervan dat zij een aanval op Kabul niet voorkomen hebben, toen een groep opstandelingen in april verschillende gebouwen in de diplomatieke wijk bestormde.

Dat resulteerde in een 18-urige patstelling tussen veiligheidstroepen en militairen.