VLADIVOSTOK - De Amerikaanse sancties tegen Syrië en Iran schaden de Russische zakelijke belangen. Dit zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zaterdag.

De Amerikaanse sancties tegen Syrië en Iran schaden de Russische zakelijke belangen. Dit zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zaterdag.

''Eenzijdige Amerikaanse sancties tegen Syrië en Iran raken in toenemende mate de belangen van de Russische zakenwereld'', aldus Lavrov. Vooral de Russische banken ondervinden hiervan schade, zei hij.

Washington heeft de bezittingen van meer dan 100 leden van het Syrische regime in het buitenland 'bevroren' en Amerikaanse bedrijven verboden met hen zaken te doen. Ook hebben de VS vorige maand sancties opgelegd aan de Syrische staatsoliemaatschappij Sytrol.

Woede

Rusland heeft zich de woede van de westerse en Arabische wereld op de hals gehaald door een veto uit te spreken tegen drie VN-resoluties van de Veiligheidsraad. Die behelsten sancties tegen de Syrische president Bashar al-Assad gericht op het beëindigen van de al 18 maanden durende burgeroorlog.

Maar Rusland weigert sancties tegen Syrië te steunen, ''omdat sancties tot niets leiden'', zei Lavrov in de marge van de jaarlijkse economische top van APEC-landen in Vladivostok.

De Verenigde Staten hebben ook financiële sancties opgelegd aan Iran in verband met het omstreden nucleaire programma van het land en oefent druk uit op andere landen om geen Iraanse olie in te voeren.

Vredesakkoord

Rusland zal er deze maand bij de VN-Veiligheidsraad op aandringen alsnog in te stemmen met een vredesakkoord voor Syrië, zei Lavrov. Het plan van voormalig VN-gezant Kofi Annan kreeg de steun van het Kremlin, maar voorzag niet in een expliciete oproep aan de Syrische president op te stappen.

Maar het Westen maakte snel duidelijk dat het geen rol zag voor Assad in een overgangsregering van nationale eenheid. Het plan raakte verder op de achtergrond toen bemiddelaar Annan ontslag nam. Ook de gewapende oppositie hekelde de overeenkomst en de gevechten zijn sindsdien geëscaleerd. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier