WARSCHAU - De legendarische Poolse oud-president Lech Walesa heeft de Russische president Vladimir Poetin om gratie gevraagd voor punkband Pussy Riot. 

Drie zangeressen van Pussy Riot werden onlangs veroordeeld tot 2 jaar celstraf nadat ze een protestlied hadden gezongen in een orthodoxe kerk.

''Censuur en het verbod op meningsuiting waren de basis van onze totalitaire staten'', kritiseerde Walesa, die de aanzet gaf voor de val van de communistische regeringen in Oost-Europa eind jaren 80.

Walesa schreef zijn opmerkingen vrijdag in een brief aan de Russische ambassadeur in Polen, aldus het Poolse persbureau PAP.

Claim

Een Moskouse rechtbank heeft vrijdag overigens een claim afgewezen van een Siberische vrouw tegen de punkband. De vrouw uit Novosibirsk had 30.000 roebel (circa 750 euro) smartengeld geëist, hoewel ze zelf niet bij het optreden in de kerk was.

De rechtbank oordeelt binnenkort over twee soortgelijke claims.

Madonna

Leden van Pussy Riot hebben in een nieuwe video popster Madonna bedankt voor haar steun aan de groepering en een portret van de Russische president Vladimir Poetin verbrand. De video werd donderdag op de website van muziekzender MTV geplaatst.

Drie bandleden werden onlangs veroordeeld tot twee jaar strafkamp, wegens een 'punkgebed' in de belangrijkste kathedraal van Moskou. Het proces ontketende internationale woede en diverse beroemdheden, onder wie Madonna en Paul McCartney drongen er bij het Kremlin op aan de vrouwen vrij te laten.

In de video halen twee bandleden, hun gezichten verborgen door maskers, uit naar Poetin. Ze zweren hun 'muzikale strijd' voort te zetten.

Bekijk video:

<br>