WASHINGTON - De Amerikaanse regering wil het radicale Haqqani-netwerk plaatsen op de zwarte lijst van terreurorganisaties.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vrijdag gemeld.

Het netwerk, dat bases heeft in Pakistan en Afghanistan, wordt verantwoordelijk gehouden voor zware aanslagen op de Amerikaanse ambassade en legerdoelen in Afghanistan.

Door plaatsing op de terreurlijst wordt het in de VS strafbaar om geld of materiaal te geven aan de groep. Bezittingen in de VS worden in beslag genomen. Volgens onderzoek zou de groep veel geld ophalen door ontvoeringen, afpersing en drugssmokkel maar evenzeer met gewone handels- en bouwbedrijven in Afghanistan.

Gevoelig

Het eventuele stempel 'terreurorganisatie' ligt gevoelig, omdat het netwerk zou samenwerken met de geheime dienst van bondgenoot Pakistan. Binnen de Amerikaanse regering zou 2 jaar lang heftig over het besluit zijn gediscussieerd.

Volgens de voorstanders (vooral de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie) kan Haqqani door plaatsing op de lijst moeilijker aan geld komen in landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook zou Pakistan ertoe worden aangezet de organisatie nu echt eens aan te pakken.

Commandant

Een commandant van de Haqqani-clan zei vrijdag dat het Amerikaans besluit aantoont dat Washington niet is geïnteresseerd in pogingen vrede in Afghanistan te bewerkstelligen. Hij zei ook dat sergeant Bowe Bergdahl, een Amerikaanse militair in handen van Haqqani, het erg moeilijk gaat krijgen.

Tegenstanders

De tegenstanders, onder wie medewerkers van president Barack Obama, vrezen verdere verslechtering van de relatie met Pakistan. Zij zijn bang dat vredesbesprekingen met de Taliban nog minder kans maken dan nu al het geval is en dat vrijlating van Bowe Bergdahl, een Amerikaanse militair in handen van Haqqani, wordt bemoeilijkt.

Leden van het netwerk worden verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op de Amerikaanse en Indiase ambassade in Kabul. Ook zou de groep aanslagen op hotels en restaurants en op het bureau van de internationale troepenmacht ISAF in de Afghaanse hoofdstad op zijn geweten hebben.

Vorige week bevestigden Amerikaanse functionarissen dat een belangrijk lid van het netwerk, Badruddin Haqqani, onlangs door een aanval met een Amerikaans onbemand vliegtuigje is omgekomen.